TownHouse Galleria & Seven Stars Suites hotel

 

 

Milan, Italy

2015

hospitality

architecture, interior and lighting design


 

The Town House Galleria was born a few years ago as a small hotel of super-luxury inside a courtyard of the Galleria Vittorio Emanuele, with only 7 suites with a dedicated butler sevice, and an intimate restaurant overlooking the Octagon, at the cross of the two arms of the Gallery. Following some extensions that took place over the years, which led the hotel to have a total of 38 rooms, the Seven Stars Galleria Italia, the TownHouse brand management company for the TH Galleria, got in concession new spaces inside the monument, for further about 3,000 square meters.

The new expansion project has been studied in accordance to the structural and distribution rigid obligations of the historic building, even in close collaboration with the Superintendence for Architectural Heritage of Milan. The hotel has been enriched with a new entrance, a reception area with offices, a new lounge overlooking the Galleria, a wellness center with a fitness room on the top floor and 21 new rooms. Among these are a Presidential Suite and 8 other deluxe suites, all facing the Gallery and between 70 and 125 square meters huge, and 8 junior suites on the top floor with a private terrace and a spectacular view over the iron and glass vaults of the Gallery.

Primarly the project had to provide numerous structural interventions to consolidate wooden floors and roofs, the construction of a new lift block - required for the refunctionalization of the building -, and the placing of new plants. During construction, in some rooms have been found ceiling frescoes that were promptly restored, and on the top floor have been brought to light the reticular iron beams with the characteristic carmine red color, the original one of Mengoni’s project (the creator of the Galleria). In a large part of the last floor has been brought to view the wooden trusses of the roof, already object of previous partial consolidations following the bombings of World War II. The essential style of the interiors of the rooms and common areas has been chosen to enhance the generous dimensions of spaces and the preciousness of the furniture and accessories, which are inspired by the different worlds and cultures to which the customers who frequent the structure belong.

(photo Fernando Arias, Umberto Armiraglio and Stefania Cellini)