Apartment in via Savona, Milan (Italy)

 

 

Milan, Italy

2015

residential

interior, lighting and furniture design


 

The design intent was to turn a small existing apartment into an elegant suite, giving magic and movement to an anonimous space built in the '70s.

The project has produced a slight rotation of some vertical surfaces of perimeter walls and partitions, giving the new apartment unexpected visual sensations. The irregular polygonal plant obtained by custom made closets and boiseries provides to spaces a perception of greater amplitude and volume movement. Countertops made to recess linear and spot lights emphasize the inclination of the walls. The full-height sliding door of bedroom, the double sliding door separating the en-suite bathroom and mirrors on the walls give to space’s articulation a sense of auto-complacence.

The presence of niches and different types of lighting are additional elements of variation and surprise, while the use of dark finishes makes the perception of spatial boundaries more evanescent, as the succession between days and nights.

The space obtained is deeply spiritual and suspended in time, thanks also to the order garanteed by the cabinets studied to hide every needs, and to the essential furniture of hyper-design.

(photo Carola Merello)